sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Tapanilan vanhainkoti Lahdessa

Tapanilan vuosi sitten lopettanut ja nyt tyhjillään oleva vanhainkoti. Muutamankin kerran katsonut bussin ikkunasta, että kivan näköinen paikka ja nyt päätin lähteä tutustumaan vähän paremmin. Voi miltei nähdä vielä kuinka mummut ja papat istuvat ulkona kauniina kesäpäivänä penkeillä. Sisäänkäynnin edessä on roskalavoja, joihin on kannettu sisältä poistettavaa tavaraa, vanha 70-lukulainen Ufo-ilmankostutin osui ensimmäisenä silmään. Uuden puolen ala-aula on täynnä sänkyjä. Alueella on myös paljon isoja vanhoja puita, sopivat hyvin vanhainkodin ympäristöön.

Yleisnäkymiä


Iso vanha puu, kohta taas vihreänä.

Vasemmalla uudemman (70-luvulla rakennetun) puolen siipeä, oikealla vanhaa vuonna 1937 rakennettua puolta.

70-luvun retroilmankostuttimesta haaveilevalle roskalavalta löytyy yksi yksilö. Toimivuudesta ei ole takeita.

 70-lukulainen vesiallas.


Vanhan rakennuksen julkisivua.


Vanhan puolen sisäänkäynti.

Vanha iso muhkurainen koivu vanhalle puolelle johtavan kävelytien varressa.Vanhaa puolta.

Näilläkin penkeillä mummut ja papat on varmaan joskus istuneet. Nyt jo ruohottuneet ja lahonneet.

Yleisnäkymää vanhainkodin takaa, josta näkymä uudempiin palvelutaloihin.


Tapanilan vanhainkodin historiaa täällä.

2 kommenttia:

  1. Mihinköhän käyttöön tuo jatkossa tulee. Onkohan kunnossa vai miksi ovat lopettaneet siellä toiminnan. Vanhusten määrä kun kasvaa kaiken aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ilmeisesti niin huonokuntoinen tai olisi vaatinut niin mittavan remontin. En tiedä yhtään mitä rakennuksille tapahtuu, tuo päärakennus on ainakin hieno ja siitä olisi vaikka mihin, vaikka kouluksi, kun täällä on paljon 70-luvulla rakennettuja homekouluja, joita nyt puretaan. Vanhainkodin vieressä on muuten toiminnassa oleva Steiner-koulu keltaisessa puurakennuksessa. Toivottavasti eivät kuitenkaan purkamaan ala ja rakenna jotain rumia uudisrakennuksia tilalle, vaikka grynderit epäilemättä tuota tonttia himoitsee! Tuo Tapanilan vanhainkoti sijaitsee Jalkarannassa ja siellähän on uusittu Jalkarannan sairaala, johon on siirretty sitten täältä Tapanilasta vanhuksia ja varmaan loput vanhukset ripoteltu sinne tänne. Vieressä on myös uusia yksityisen ketjun hoivakoteja ja sitten kai Lahti sitten muiden kaupunkien mukana entistä enemmän siirtyy siihen, että vanhukset hoidetaan kotona, vaikka monien vanhusten kohdalla se ei ole hyvä ratkaisu ollenkaan.

      Poista