keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Läpinäkyvä


Läpinäkyvyyteen liittyy kirkkaus, puhtaus, totuudellisuus, siinä ei ole samentumia.

Olen pitkään ollut viehättänyt kristallista ja lasipalloista. Lahdessa on oikein liikekin, joka myy kaikenlaisia säihkyviä kristalliesineitä, niitä aina ihastelen... Katsoin joskus Kieslowskin elokuvan Veronikan kaksoiselämä, jossa toinen päähenkilöistä tarkasteli maailmaa lasipallon avulla maailmaa ja tykästyin elokuvaan kovasti. Kun kävin Prahassa yksin kesällä 1992 ostin Prahasta samanlaisen kirkkaan lasipallon ja tarkoitus oli tänään lähteä aamulla kuvaamaan sitä tätä valokuvatorstain haastetta (johon halusin pitkästä aikaa osallistua) varten. Laitoin lasipallon takin taskuun ja otin koirat ja kameran mukaan, oli hieno tuulinen syyspäivä. Nuorempi koira kiskoi kovasti ja miehet puhalsi lehtipuhaltimella pihan lehtiä. Joskus parin sadan metrin jälkeen tapasin toisen koiranulkoiluttajan ja sitten huomasin, että lasipallo ei enää ollut taskussani. Jotenkin oli sieltä pudonnut, en tiedä missä vaiheessa. Kuljin reitin takaisin kotiin, mutta en löytänyt lasipalloa, vaikka tosi tarkkaan tutkin reitin, ehkä joku oli jo löytänyt sen ja ottanut itselleen. Harmitti kovasti sekä lasipallon katoaminen että se, että suunnitellusta lasipallon kuvaamisprojektistakaan ei tullut mitään.

Minulla on toinenkin isompi lasipallo, mutta siinä on kuplia sisällä, tässä Prahassa ostetussa kristallisessa ei ollut vaan se oli kokonaan kirkas. Otin sitten iltapäivällä mukaan isomman lasipallon ja lähdin kuvaamaan, valo oli vain niin niukkaa ja tuulikin kovasti, että en saanut sellaisia kuvia lasipallosta otettua kuin olin suunnitellut ja lähdin sitten lähes saman tien takaisin kotiin, mutta tuli tähänkin kuvaan kuitenkin lisäksi tarina mukaan.

Olen varmaan ainoa ihminen, joka voi kadottaa jonkun lasipallon...

5 kommenttia:

 1. Kiitos tarinasta. Toivottavasti joku on löytänyt lasipallon ja tarinasi luettuaasi palauttaa sen jonnekin, mistä sen saat.
  Kuvakin on kiva.

  VastaaPoista
 2. Joo toivotaan, että lasipallo vielä löytyisi...

  VastaaPoista
 3. Hieno kuva ja hieno tarina, lasipalloissa pitäisi olla sellainen mekanismi, että ne tulisivat viheltämällä takaisin jos sattuvat pomppaamaan taskusta tai muualta pois :). Tai ne voisivat levittää sellaista tuoksua, että koirasi löytäisivät ne...

  VastaaPoista
 4. Joo niin pitäisi olla, kaikki nämä löytömekanismit olisi lasipalloille tarpeen :) Tai sitten joku findmyglassball-tsydeemi kuten iPhonessa on find my iPhone. En kyllä vieläkään ymmärrä miten se pääsi tipahtamaan taskusta, oli ilmeisesti niin vieriväistä sorttia kuten palloilla on taipumus :)

  VastaaPoista
 5. Löysin sittenkin lasipallon kun siivosin tänään eteistä. Se oli tipahtanut kenkätelineen taakse, ei ollutkaan tipahtanutkaan ulos. Arvoitus tosin on, missä vaiheessa oli päässyt vierimään lattialle, laitoin lasipallon takin taskuun ennen uloslähtöä, ilmeisesti sitten olin siirrellyt takkia ennen uloslähtöä, mutta kun sitä tekee kaikkia toimintoja niin automaattisesti niin ei pane merkille mitä kaikkea sitä tekeekään. Mutta pääasia, että löytyi :)

  VastaaPoista