perjantai 10. tammikuuta 2014

Uuden tieltä purettu

Ennen joulua kävin jouluostoksilla Lahden seurakuntayhtymän Missiokaupassa. Siellä oli kaikenlaista kivaa lahjatavaraa tarjolla, voin vain suositella lahjaostosten tekemiseen. Niin ja myöskin itsekudottuja villasukkia oli myytävänä joka koossa, lapsille, miehille, naisille ja muitakin käsitöitä

Siellä oli myös muutamia postikortteja Lahden kirkonmäellä sijainneesta vanhasta puukirkosta, joka purettiin ja jonka tilalle rakennettiin Alvar Aallon ristinkirkko. Voi miten kaunis se oli talvimaisemassakin.Kun etsin taas vähän lisää tietoa tästä vanhasta kirkosta, niin sain tietää, että kirkon muistolle on geokätkö ja samalta sivulta löytyy muutakin tietoa vanhasta kirkosta ja sen aikaisesta vimmasta purkaa vanhoja rakennuksia. Näin sivulla kerrotaan:

Lahden puukirkon hävittäminen on verta vuotava avohaava monen lahtelaisen sielussa. Monet lahtelaiset olivat päässeet vanhassa puukirkossa ripille, menneet naimisiin, ja siellä oli siunattu hautaan omaisia. Kirkko on rakennus, joka pursuaa merkityksiä ja ihmisten muistoja. Se oli puuseppien rakentama, puuseppäteollisuuden kaupungissa. Sen olivat Lahden kauppalan asukkaat rakentaneet talkoin ja keräyksin ensimmäiseksi kirkokseen. Kirkon purkua vastustettiin kansanliikkeellä, mutta siitä ei ollut apua. Eräänä kevätaamuna vuonna 1977 lahtelaisia saapui katsomaan kirkon purkua. Traktori sai taistella kaksi tuntia, ennen kuin seinä oli nurin. Kirkko oli jykevä ja terve, erityisen hyväkuntoisia olivat lehterit. Jotain kuitenkin säästyi: vanhan puukirkon risti löytyy nykyisen kirkon seinustalta, lasimaalaukset, alttaritaulu ja lamput ovat Renkomäen seurakuntakodissa. Urkupillejä, ovenkahvoja ja muuta pikkuirtaimistoa löytyy monista lahtelaisista kodeista.

Kuulemma radiomastotkin haluttiin silloin purkaa. Vaikka ovat Lahden maamerkki. No onneksi edes radiomastot sai jäädä.

2 kommenttia:

  1. Ei mitään tolkkua tuossa, että hyväkuntoinen kirkko puretaan! Kauniilta näyttää, kauniimmalta kuin nykyinen.

    VastaaPoista
  2. Niin näyttää paljon kauniimmalta. Sanoivat sen olleen ahdas ja huonokuntoinenkin, mitä se ei ollut. Ja miten kenellekkään voi tulla edes mieleen lähteä purkamaan kirkkoa. Ei se haava arpeudu varmaan koskaan. Kirkkopuisto sentään säilytettiin entisellään ja uusi kirkko jäi yhdeksi Alvar Aallon viimeisistä töistä. On sen uuden kirkonkin karuus ihan puhuttelevaa ja urut soivat siellä hienosti. Ja vanhan kirkon risti on sentään tallella.

    VastaaPoista