lauantai 2. marraskuuta 2013

PyhäinpäivänäPyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Kaikkien pyhien pyhä. 

Kävin vanhalla hautausmaalla (radiomäen päällä) sytyttämässä kynttilän kuolleiden lähiomaisten muistoksi, ketään vaan heistä (mummot, vaarit, isä) ei ole haudattu Lahteen, kaikki ovat Hyvinkäällä.

Surullisempia vanhalla hautausmaalla ovat ne haudat, joihin ei enää kukaan ole sytyttämässä kynttilää, tuomassa kukkia tai mitään. Mutta niin se menee...

 
Virsi 147


Sukupolvet ennen meitä
vaivan teitä
ovat täällä kulkeneet,
valossa ja pimennossa,
ahdingossa
uskoneet ja toivoneet.

Sukupolvet ennen meitä
taivasteitä
sanan turvin kulkivat,
lampun viimein sammuessa
Jeesuksessa
silmät uneen sulkivat.

Nyt on päästy luokse Herran,
joka kerran
kaikki osti verellään.
Hän on vienyt seuraajansa
armostansa
iloon, rauhaan, elämään.


Täällä nyt me vuorostamme
vaellamme
tietä sukupolvien,
niin kuin lapset aikanansa
taivaltansa
käyvät meitä seuraten.

Johda, Herra uskollinen,
armollinen
kotiin kaikki kulkijat.
Matkan jälkeen taivaassasi
kiitostasi
sukupolvet laulavat.

2 kommenttia:

 1. Mekin olimme laskemassa miehen isän ja siskon haudalle eilen pimenevässä pyhäinpäivän illassa kynttilät. Omat läheiseni, isovanhemmat ovat haudattuna Saloon emmekä tänä vuonna lähteneet sinne. Rankkasade yllätti kesken hautausmaareissun ja kasteli meidät perusteellisesti. Oppijoille luin töissä kertomuksen Mäyrän jäähyväislahjat, haikean kaunis tarina, jossa iäkästä mäyräystävää muistelevat ystävät selviävät surunsa ja kaipuunsa yli, kun iloitsevat taidoista, joita mäyrä eläissään heille oli opettanut. Sitten puhuimme pyhäinpäivästä ja sen merkityksestä. Minä kuulun niihin, jotka eivät lämpene halloween-hömpötykselle:) enkä salli sen ottaa sijaa lasten parissa töissäkään, vaikka osa luokista pukeutuu ja "juhlii". Meidän luokassa syttyi puulyhtyyn liekki.
  Hups, unohdin vallan ihanien korttien maksuasian!! Laitatko tietoa, mihin makselen.....Olen niistä niiiiiiin ikionnellisen iloinen!

  VastaaPoista
 2. Joo, minäkään en ole tuota Halloweenia oikein sisäistänyt enkä ymmärtänyt, eivätkä lapsetkaan sitä onneksi enempää ruinaa. Enkä kestä niitä Halloween-tavaroitakaan ja -pukuja yhtään, kun ovat kaikki niin rumia. Tokaluokkalainen oli perjantaina tehnyt luokan kanssa retken läheiselle hautausmaalle ja sytyttäneet siellä kynttilän, mikä minusta oli hieno ele opettajalta opettaa Pyhäinpäivän merkitystä. Kyllä jotenkin kaiken Halloween-markkinoinnin keskellä se Pyhäinpäivän varsinainen merkitys tuntuu jotenkin entistä merkittävämämmältä ja juuri siihen haluaa keskittyä.

  Niin ja ei tarvitse maksaa niistä parista kortista mitään, enemmän ilahduttaa se, jos sinulle on niistä iloa.

  Mirja :)

  VastaaPoista