keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kysymyksiä ja vastauksia - haaste.

Trinalta sain haasteen, kiitos! En olekaan aikoihin saanut haasteita, joten mukava taas pitkästä aikaa vastata tällaiseen:

Kysymyksiä:

1. Mistä kotityöstä pidät?
2. Mistä kotityöstä et tykkää?
3. Luetko kirjoja? Jos luet, niin kerro jokin hyvä kirja jonka olet lukenut.
4. Mikä eläin olisit, jos saisit  yhden päivän olla jokin eläin?
5. Millainen olisi unelmapuutarhasi?
6. Kerro jokin mukava lapsuusmuisto.
7. Millaisesta musiikista tykkäät?
8. Jos pitäisi valita hiirenloukku tai kissa, kumman valitsisit?
9. Merenranta vai järvenranta?
10. Mitä tulee ensimmäisenä mieleen sanasta KESÄ?
11. Mitä syöt yleensä aamupalaksi?


Vastauksia:

1. Tykkään pyykinpesusta, meillä ei ole kunnon pesukonetta, joten yleensä pyykkään pyykkituvassa. Tykkään pesutuvan hyvistä isoista koneista ja kuivausrummusta. Pyykinpesu ja puhdas, hyväntuoksuinen pyykki on ajatuksia selkiyttävää ja terapeuttista.

2. Tiskaamisesta en ole tykännyt, meillä ei ole edes astianpesukonetta, joten käsin joudutaan tiskaamaan ja tiskaamista 5-henkisessä perheessä riittää. Tosin joskus sopivassa mielentilassa, tiskaaminenkin on ihan kivaa, erityisesti kattiloiden puhtaaksi puunaaminen, siinä tulee miettineeksi omankin sielunsa tilaa.

3. Luen etupäässä kristillistä kirjallisuutta, suurin osa sellaista, mikä on sattumalta tullut vastaan kirpparilta (kirppareilta löytää parhaat kristilliset kirjat, kirjastossa on tarjolla vain liberaaliteologiaa). Romaaneja luin paljon nuorempana ja viime aikoinakin olen lukenut joitain romaaneja. W.A. Sebaldin kirjoista tykkään, koska hän viljelee paljon kiinnostavia historiallisia anekdootteja ja historia kiinnostaa minua. Loistavia romaaneja ovat mm. sellaiset tunnetut klassikot kuin Tolkienin Taru Sormusten Herrasta, Tolstoin Anna Karenina, Dostojevskin Karamazovin veljekset, Waltarin Sinuhe Egyptiläinen sekä Bronten siskosten kirjat kuten Emily Bronten Humiseva harju, kaikki luin joskus nuorempana. Sinuhe Egyptiläisen ajattelin lukea uudelleen samoin Tolstoita ja Dostojevskia.

Toivoisin, että jaksaisin innostua todenteolla romaanien lukemisesta, olisi kiva uppoutua oikein todenteolla ennenlukemattomaan kirjaan, niin että kirja veisi mukanaan, aina joutuu enemmän tai vähemmän pakottamaan itsensä lukemaan, lisäksi jostain syystä en oikein ikinä onnistu löytämään sellaisia mukaansatempaavia uusia romaaneja, monissa on joitain pikkujuttuja jotka ärsyttää. Kesällä luin Franzenin Vapauden, oli ihan hyvin kirjoitettu ja juoni oli sen verran kiinnostava, että kirjan jaksoi lukea, mutta siinäkin kirjassa niin moni juttu ärsytti, että jälkimaku ei ollut erityisen hyvä. Suomalaista uutta kirjallisuutta kehutaan paljon, mutta en ole vaan vielä törmännyt suomalaiseen romaaniin joka veisi totaalisesti mennessään ja tuntuisi omalta. Osaisiko joku suositella hyviä suomalaisia kirjoja? Hyvän kirjan merkki minusta on se, että ei kuulosta koko ajan siltä, että kirjailija itse on äänessä.

4. Haluaisin olla jokin suuri merilintu, joka lentää korkealla ja näkee maisemia laajalti.

5. Sellainen romanttinen, englantilainen, salainen puutarha-tyyppinen. En oikein osaa visioida puutarhaa, koska en ole koskaan omistanut omaa pihaa, puutarhanhoito on toisten juttu. Haaveilen kyllä, että joskus omistaisin oman pihan. Parvekkeelle ostan aina jotain kukkia ja tykkäisin oikein vihreästä ja kukkivasta parvekkeesta, mutta koskaan ei oikein ole ylimääräistä rahaa siihenkään.

6. Lapsuus on täynnä toinen toistaan mukavampia muistoja, alkusyksyn lamppupiilosleikit hämärtyvässä metsässä, kesäiset telttaretket. Yksi erityisen mukava muisto on, kun naapurin setä savusti joenrannassa pyytämiään kaloja ja antoi jokaiselle kylänlapselle yhden, se savustettu kala oli aivan taivaallisen hyvänmakuista.

7. Etupäässä gospelmusiikkia, suosikkeja ovat mm. Casting Crowns, Third day, Tenth Avenue North, Jars of clay, Misty Edwards, Michael W. Smith ja moni moni muu. Lsäksi tykkään kuunnella Yann Tiersenin ja Ludovicon Einaudin pianomusiikkia. Einaudia olen kuunnellut paljon viime aikoina, tosi kaunista ja rauhoittavaa. Olen aina kuunnellut paljon musiikkia, mutta nuoruuden suosikit ovat aika lailla jääneet, haluan että musiikissa on minua puhuttelevaa sisältöä myös.

8. Kissan tietysti. Tykkään eläimistä ja kissat olisi luonnollinen tapa saada hiiret pois, jos sellaisia liiaksi olisi (muutama hiiri ei haittaisi mitään). Hiirenloukut on niin kamalia, julmia esineitä, että ikinä en sellaista voisi virittää.

9. Merenranta. Kaipaan merta ja meren avaruutta, meren äärellä ajatukset ohjautuu kauas, toisiin maihin, maailmoihin ja sfääreihin.

10. Alkukesän huumaava vehreys ja tuoksut. Miten valtava kontrasti se on tälle lumiselle valkoiselle kylmyydelle, joka juuri nyt vallitsee.

11. Maitokahvia, ruisleipää päällisillä tai ilman. Joskus neljän viljan puuroa lakkahillon tai muun hillon kanssa. Olen yrittänyt opetella syömään entistä terveellisemmän aamupalan, mutta maitokahvista en tingi.

En nyt jatka haastetta (vaikka pitäisi), koska en tiedä kenelle sitä jakaisin. Mutta oli mukava vastailla :) Kiitos vielä kerran Trina!

Lisäksi vielä muutama vastauksiin sopiva kuva kuva-arkistosta. Suurin osa niistä täällä jo julkaistu.

8 kommenttia:

 1. Kiva lukea vastauksiasi :) Oletko muuten lukenut Mika Waltarin muita kirjoja. Hänellähän on todella milenkiintoisia kirjoja, joista jotkut kerovat kristinuskon alkuajoista, esim.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Valtakunnan_salaisuus

  En nyt varmasti muista oliko se juuri tuo kirja jonka olen noista historiallisista romaaneista lukenut, mutta Waltarilla on niin mutkaton ja hyvä kieli ja kirjoitustyyli, että kirjoja on ilo lukea. Eeva Tikan kirjoja olen myös aikaisemmin lukenut. Uusimmista en niinkään ole enää tykännyt, mutta vanhemmat kirjat olivat kivoja, luonnonläheisiä ja tavallisten ihmisten elämästä kertovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Joo, Waltaria pitäisi lukea lisää, Felix Onnellisen luin pari vuotta sitten, mutta muuta tuon Sinuhen lisäksi ei ole tullut luettua, hänellähän on Mikael Karvajalka, Johannes Angelos ja vaikka mitä. Sama muuten tuli itsellenikin mieleen kuin kirjoitin nuo vastaukset, Waltarissahan riittää lukemista vaikka kuinka, jos ei uudemmat kirjat nappaa ja hänellä on vielä tuota kristillistä näkökulmaa, mikä uusimmilta suomalaisilta kirjailijoilta puuttuu aika lailla.

   Eeva Tikkaa en ole muistaakseni myöskään lukenut, täytyy panna nimi korvan taakse, vaikka tunnettu nimi muuten onkin. Kiitos vinkeistä .)

   Poista
 2. Kiitos, näitä oli kiva lueskella. Musiikkikohdassa nyökyttelin hanakasti ja nappasin hetimmin tutustumisen kohteeksi pari vieraampaa nimeä!
  Alin kuva on valtavan kaunis. Siitä jos olisi postikortti, ostaisin oitis voimakuvakseni!

  Valoa ja iloisa ajatuksia luoksesi!

  VastaaPoista
 3. Mukavia vastauksia.
  Juu, Waltaria voisin minäkin lukea lisää. Sinuhe jäi minulta aikoinaan jostain syystä kesken; ei oikein sopinut silloiseen olotilaani ja kirja oli kirjaston kirja enkä "jaksanut" uusia lainausaikaa.
  Waltarin Ihmisen ääni oli mieluista luettavaa; kirja on omassa hyllyssä ja kahdesti sen olen lukenut.

  Lukemisesta tuli mieleeni tämä:
  http://huomaa-pienet-ilonaiheet.blogspot.fi/2013/02/anna-lapselle-kirja.html

  Hauskaa laskiaistiistaita! Pitkiä pellavia! :)
  Siunausta! <3

  VastaaPoista
 4. Hei Tinttarus :) Löytyy postikorttina! Voin lähettää, jos laitat osoitteesi sähköpostiosoitteeseen mirleh@dnainternet.net. Ei maksa mitään :)

  VastaaPoista
 5. Hei Nurkkalintu,

  Waltarin Ihmisen ääntä en olekaan lukenut, Sinuhen lukemisesta on niin pitkä aika, että käytännössä lukisi sen uudestaan, mutta ehdottoman lukemisen arvoinen oli. Sinuhehan taitaa löytyä myös pokkarinakin. Miten tämä Waltari nyt tuntuukin jotenkin ajankohtaiselta, tiedä vaikka kohta kokisi uuden nousun. Waltarissa on hienoa se, että hänellä on kristillistä näkökulmaa, mikä suomalaisessa kirjallisuudessa alkaa olla jo tosi harvinaista.

  Pahoittelut, kun nämä kommentit tulevat niin myöhässä, en ole käynyt täällä taas vähään aikaan. Ja kaikenlaista tohinaakin on ollut lasten synttäreitä sun muuta. Ystävänpäivät, laskiaiset ja runeberginpäivätkin menneet kaiken tohinan keskellä (ja selvisin niistä syömättä yhtäkään pullaa, torttua tai sydänsuklaata! :), seuraavaksi sitten hiihtoloma, sitten kohta pääsiäinen ja kohtahan se onkin sitten jo kevät!

  Mukavaa helmikuun loppua ja siunausta!

  VastaaPoista
 6. Täydellinen off-topic, eksyin blogiisi näiden Biltonsin sinikukkaisten kahvikuppien perässä:

  http://valoaliipolassa.blogspot.fi/2009/08/englantilaisia-astioita.html

  Olisikohan vallan väärin toivoa, että ne olisivat myytävissä? :)

  VastaaPoista
 7. Hei Satu, kiva kun eksyit tänne :)

  Nuo kahvikupit oli minunkin suosikkejani, niitä oli 2 kpl. Toinen meni harmittavasti rikki (enkä ollut minä, joka sen rikoin :) ja sitten sen jäljellejääneen taisin jossain järjestelypuuskassa (kun halusin selkiyttää astiamäärää ja halusin parittomat kupit kaapista pois) lahjoittaa kirpparille.

  Toivottavasti löydät näitä jostain muualta tai ainakin vastaavia :) Minäkin voin pitää silmäni auki. Kerran muuten näin tämän saman sarjan lautasia, mutta en sitten ostanut niitä, kun niitäkin oli muistaakseni kolme tai jotakin ja meitä on viisi. Tykkään nykyään, että yhtä astiaa pitäisi olla vähintään aina se viisi.

  VastaaPoista