perjantai 21. lokakuuta 2011

Mies katollaNuohooja se on. Lapsena pelkäsin nuohoojaa, tuota musta-asuista miestä. Olin muutaman kerran yksin kotona, (se oli sitä aikaa: 70-lukua) kun nuohooja tuli käymään nuohotakseen keittiön öljykaminan (sellainenkin meillä oli, asuimme Jokelan tulitikkutehtaan työntekijöille rakennetuissa taloissa, jonne ei silloin edes tullut lämmintä vettä sisään ja vessakin vedettiin sellaisesta katonrajassa olevasta vesisäiliöstä). Muistan, kuinka menin nuohoojaa piiloon, hän varmaan näki että olin piilossa, mutta hyvin osasi näyttää siltä, kun ei näkisikään minua.


Vielä on vihreää monin paikoin.

2 kommenttia:

 1. Enpä ole ennen kerrostalossa nähnyt nuohoojaa. Ymmärrän hyvin, että pelkäsit lapsena nuohoojaa, varsinkin jos olet sattunut olemaan yksin kotona. Minä pelkäsin mustalaisia, menin puun taakse piiloon, kun tulin koulusta ja huomasin, että olivat pihassa.

  VastaaPoista
 2. En minäkään katolla muista koskaan nähneeni. Vuosi tai pari sitten meillä kyllä kävi tässä asunnossa (kerrostalossa) nuohooja, nuohosivat liesituulettimen.

  Nuohooja on aina ollut minusta jotenkin eriskummallinen ammatti, heillä on musta asu ja sitten sellainen kummallinen pyöreä kippaa muistuttava päähinekin. Nuohoojat ja naakat (se aikaisempi postaus) on jotenkin samassa kategoriassa :)

  Joo kun nyt miettii, eihän se ollut yhtään kummallista pelätä ja mennä vielä piiloonkin, olla yksin kotona ja tuollainen mustanpuhuva vieras mies tulee kotiin. Tosin olin muutenkin sellainen arka ja hiljainen lapsi, ehkä joku reippaampi lapsi olisi vain iloisena seurannut nuohoojan tekemisiä. Mustalaisia olisin varmaan myös pelännyt, tosin siellä missä asuimme ei juuri koskaan näkynyt mustalaisia, kerran kävivät jotain pitsiliinoja kauppaamassa ja se oli erikoista se :) Näissä taloissa missä nykyään asumme, heitä kyllä asuu, jotenkin ihailenkin kuinka osaavat niin pitää kiinni kulttuuristaan ja varsinkin naisten asut ovat tosi upeita ja muutenkin ovat tosi huoliteltuja, mutta aina olen katsonut romanikulttuuria tosi ulkopuolisena, vaikka kristityissäkin heitä on paljon.

  Nuohoojat seurasivat sitten myöhemminkin elämässä. Opiskeluaikoina asuin Karjalankadulla sellaisessa piharakennuksessa, jossa oli nuohousfirma alakerrassa. Nuohooja minulle sen asunnon vuokrasikin :)

  VastaaPoista