sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Uimakoulussa turistinähtävyydellä

Lapset olivat kahden viikon ajan joka arkipäivä maauimalan uimakoulussa, isommat lapset aamupäivällä ja kuopus iltapäivällä. Suurin osa päivistä oli helteisiä, mutta joukkoon mahtui muutama pilvisempikin päivä. Sillä aikaa kun lapset olivat uimakoulussa, joutui keksimään millä tavoin kuluttaisi sen puolitoista tuntia, usein kävi kahvilla tai sitten istui ja luki ja oli samalla osa turistinähtävyyttä.

Aika ajoin paikalle saapui turistibussi, joskus useampikin, turistit, etupäässä saksalaisia, tulivat ihmettelemään nähtävyyttä: Lahden hyppyrimäkiä. Kuvia otettiin, poseerattiin. Sitä heräsi pohdiskelemaan miten moneen kuvaan on itsekin elämänsä aikana tahtomattamaan tullut tallennetuksi, kuinka monen albumiin on päässyt, pienenä ihmispisteenä muiden joukossa.

Sinä päivänä, kun nämä kuvat on otettu varusmiehet tulivat uimaan monena eri ryhmänä, paikalla oli armeijan ambulanssi, joka näytti kuin jostain sota-ajan filmistä peräisin olevalta. Ennen altaalle menoa varusmiehet kokoontuivat kentälle. Armeija on ihan oma maailmansa, varusmiehet seisovat rivissä, käskyt huudetaan lujaa ja ne tulevat heti selväksi. Pieni pala toista maailmaa tuli maauimalaan, armeija sukelsi siviiliin, mutta toi mukanaan oman järjestyksensä. Sotilaita tuli tasaiseen tahtiin ja marssivat altaalle jonossa, toisella puolella lapset peuhasivat uimakoulussa ja toisella varusmiehet suorittivat uimatestiä.

Köysirata vei ihmisiä ylös suurmäen hissille, josta pääsee suurmäen huipulle. Viime vuonna kävimme pojan kanssa kahdestaan siellä, näkymät olivat hienot, Vesijärvi näkyi kokonaan. Köysirataosuus oli ainoa osuus jota pelkäsin, kori vaappui ja vapisi. Eräänä vuonna äiti lapsensa kanssa oli pudonnut kun kori oli irronnut vaijerista. Selvisivät hengissä, mutta saivat vakavia vammoja. Onnettomuus kummitteli mielessäni kun pojan kanssa menimme köysiradalla ja kummittelee vieläkin. Onneksi suurmäen hissille pääsee ihan vain mäen päälle kiipeämällä, ei tarvitse mennä köysiradalla.

Sinä päivänä oli myös mäkihyppyharjoitukset. Hyppääjät laskivat keskimmäisestä mäestä. Altaalle menevät ja sieltä poistulevat joutuivat kiertämään mäen alastulotasanteen. Kun lapset tulivat uimasta näyttivät kylpytakeissaan kuin joltain pieniltä hobiteilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti