torstai 14. heinäkuuta 2011

Heinäkuun kukat ovat liloja

ja keltaisia. Tai sitten poimin vain niitä liloja. Pohdin kyllä mikä mahtaa olla luonnonkukkien yleisin väri ja onko eri kesäkuukausina toiset värit edustettuina enemmän kuin toiset

Näiden kotiin poimittujen kukkien nimiä en juurikaan tiedä, vuohenkellon tiedän, koska sen viimevuonna vartavasten kävin tarkistamassa ja siankärsämön tietysti, mutta mikä tuon toisen vuohenkellon tapaisen ison kellon nimi onkaan? Peltokanankaali taitaa olla tuo yläkuvien keltainen kasvi, niin mies ainakin sanoi, alakuvan keltainen on tuttu myös, mutta juuri nyt en saa mieleen sitäkään. Entä tuo kaunis vaaleanpunainen yläkuvassa, mikä se mahtaa ollakaan. Oikeastaan ainoastaan tuon vaaleanpunaisen nimen haluaisin tietää.

Osa taitaa olla puutarhakukkia, jotka omakotitalon pihoilta ovat tuulen mukana kulkeutuneet sinne niityille, pientareille, metsään, josta kukat kotiin poimin.

Yhtenä vuonna ainakin 10 vuotta sitten opettelimme retkeilykasvion avulla opettelemaan kasveja. Se oli aikamoista salapoliisityötä, kasvi analysoitiin perusteellisesti ja sitten sille saatiin nimi. Joskus vain joku pienenpieni juttu erotti ne toisesta kasvista.

Vaivalla opetellut nimet katosivat varsin pian ja nyt olen taas alkupisteessä.

Mutta juuri nyt en vain jaksa opetella kasveja, vaikka kedot juuri nyt parhaillaan ovat täynnä tuhatmäärin kasveja, kukkia ja heiniä joita en tunne, en halua kadota sinne kasvimaailmaan ja kasvien nimien maailmaan. Minulle riittää, että saan vain katsella niitä ja joskus sillon tällöin opetella muutaman, aivan kuten opettelen tuntemaan parvekekukkiani, joista muutaman olen idättänyt siemenestä asti, yksi kerrallaan.

6 kommenttia:

 1. Vaaleanpunainen on malva.
  Hyviä elokuun päiviä!

  VastaaPoista
 2. Lumikko: Niin ovat, ihmeellistä, että tällaista kauneutta on luonto täynnä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Omenaminttu. Kaunis kukka ja kaunis nimikin on kukalla. Hyviä elokuun päiviä myös sinulle :)

  VastaaPoista
 4. viimeinen keltainen taitaa olla kannusruoho.
  Opetellaan niitä juuri tulevan vitosluokkalaiseni kanssa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Marja, tuttu kasvin nimi sekin, jännä miten nopeasti kasvien nimet pyyhkiytyvät mielestä, jos ei niitä aika ajoin kertaa. Terveisiä tulevalle vitosluokkalaiselle ja onnea uudelle lukuvuodelle :)

  VastaaPoista