sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Sunnun-taina
Tänään maistelin sanaa sunnuntai ja aloin ääneen pohtia, miksiköhän viikonpäivillä on sellaiset nimet kuin ovat, keskiviikko on ainoa, jolla on jokin merkitys, muut eivät tarkoita mitään, ovat vain suomalaisia vähän erikoisiakin vastineita ruotsin/englanninkielisille viikonpäivänimityksille ja kaikissa muissa tämä tai-loppu (mitä sekin sitten tarkoittaa). Hauskin on sunnun-tai, jossa on englannin sun otettu suoraan ja sitten siitä on tullut tällainen erikoinen sun-nun-genetiivi. Sunnun.

Siinä sitten lapsetkin ja mies alkoivat pohtimaan uusia jotain tarkoittavia nimiä viikonpäiville, miettivät, että esim. maanantai voisi olla vaikka alkupäivä, tiistai jatkopäivä, keskiviikko edelleen keskiviikko, torstai keittopäivä, perjantai pinnistyspäivä, lauantai saunapäivä ja sunnuntai kirkko-/lepopäivä, (keskiviikko kyllä nyt poikkeaa vähän joukosta).

2 kommenttia:

 1. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mistä nuo viikonpäivät tulevat. Kuukaudet kun ovat niin konkreettisia. Tiistaikin on hiukka tuesday ja maanantaissakin vähän samaa alkua.

  Tuossa viimeisessä pilvessä köllöttelee selvästi Nalle Puh selällään :)

  VastaaPoista
 2. Hei Trina,

  Niin kuukaudet selvssti tarkoittaa jotakin, vaikka niistäkin monet ovat aika jänniä sanoja kuten maalis tai marras. Löytyisi viikonpäivien ja kuukausien nimien etymologiasta varmaan paljonkin tietoa, jos vain kävisi netistä tutkimaan, nämä vain olivat sellaisia keveitä sunnuntaipohdintoja.

  Niinpä onkin Nalle Puh :). Tuo pilvi oli kyllä aika ilmestyksenomainen, kun sen eilen kuvasin ja siksi sen kuvasinkin, ei ehkä ihan välity kuvasta.

  VastaaPoista