sunnuntai 2. elokuuta 2009

Elokuun yöt

Täysikuu tänä iltana, tai ainakin näyttää täysikuulta.

Minä sitten pidän näistä elokuun tummista kesäisistä öistä. Lapsena muistan kun kävimme yleensä elokuussa Linnanmäellä ja olimme siellä sulkemisaikaan asti. Huvipuisto oli lumoavin illalla, äänet ja valot tummaa taivasta vasten. Vedessä värikkäiden valojen heijastukset. Illan tummuus pehmensi sen kaiken kirjavuuden, kaaottisuuden ja hälyn ja muutti sen kauniiksi.

Vielä lumoavampi kokemus oli Kööpenhaminan Tivoli, kun 17-vuotiaana seikkailimme siellä kaverin kanssa. Tai lämpimät tummat kesäyöt Euroopan kaupungeissa.

Jos järjestäisin juhlat, järjestäisin ne elokuussa.

2 kommenttia:

 1. Elokuu on ihan erityinen kuukausi vuodessa. Salaperäinen jotenkin.

  Aivan ihanasti kuvailet huvipuiston iltaolemusta! En olekaan tullut ajatelleeksi. Omat mielikuvat huvipuistoista liittyvät pelkästään lapsuuteen. Siis kun ei ole itsellä lapsia niin ei ole tullut käytyä... Tulee vaan mieleen lähinnä kevät ja valoisuus omista muistikuvista.

  Muistui nyt mieleen, että Tove Janssonin kertomuksessa "Hemuli joka rakasti hiljaisuutta" on kyllä öinen huvipuisto. Semmoinen vähän erikoinen huvipuisto kyllä. Suosikkinovellini Näkymättömästä lapsesta tuo.

  VastaaPoista
 2. Lapsuuden Helsinki-reissut on jättäneet muitakin elämyksellisiä mielikuvia, joihin aina välillä palaan. Siihen, että mielikuva iltavalaistusta huvipuistosta on niinkin voimakas, johtuu varmaan siitä, että olin aika pieni ja siinä vaiheessa iltaa jo väsymys painoi silmäluomia ja kaikki tuntui tavallistakin epätodellisemmalta, unenkaltaiselta. Emme edes asuneet Helsingissä, vaan Jokelassa, joka on tunnin junamatkan päässä Helsingistä ja yleensä nukahdin aina junaan. (Kaikkein parasta kyllä oli aina päästä takaisin omaan sänkyynsä, milloinkaan ei ole uni maistunut suloisemmalta.)

  Muumi-kirjoissa ja tarinoissa on tosiaan tuota samaa lapsuuden salaperäisyyttä ja elämyksellisyyttä, itseänikin Tove Janssonin luoma maailma kiehtoo, vaikka Muumi-kirjoja en olekaan juuri lukenut (pitäisi kyllä), tarinat on kyllä muuten tulleet tutuiksi muumivideoista, joita lapsillamme on runsaasti. Öistä huvipuistoa en muistanutkaan...sellaisesta saisi kyllä hyvän elokuvakohtauksenkin tai jotain.

  VastaaPoista