perjantai 17. heinäkuuta 2009

Rengastettu lintu

Löysimme eilen koulun pihalta kuolleen viherpeipon, aika ehjän näköisen, oli ollut kuolleena lyhyen aikaa. Erikoiseksi linnun teki se, että sillä oli metallinen rengas kuin sormus jalassaan. Itse en olisi koko rengasta varmaan huomannut, mutta keskimmäinen tyttö tarkkanäköisenä bongasi heti renkaan jalasta. Otimme linnun, laitoin sen kannelliseen purkkiin, joka sattumoisin oli mukana ja purkin muovipussiin ja kotona laitoimme linnun pakastimeen. Illalla mies irrotti linnun renkaan ja lapset halusivat vielä haudata linnun. Kävimme hautaamassa linnun takapihan metsään. Keskimmäinen halusi tehdä kahdesta pienestä risunpätkästä ristinkin, jonka sidoin kokoon ja laitoimme pieniä kukkia haudalle.

Lähetin tänään renkaan tiedot ja kuvia renkaasta/linnusta nettilomakkeella ja vastaus tuli melkein saman tien. Kyseessä oli syksyllä 2005 rengastettu ja samana vuonna syntynyt naaraspuolinen viherpeippo, joka oli rengastettu tässä samassa kaupungissa kuin mistä löytyikin. Paikallaan oli pysynyt, olikohan koskaan edes käynyt muuttomatkalla, monet viherpeipot kun talvehtivat Suomessa. Postissa tulee vielä tarkempikin dokumentti linnusta.

Hienoa kuitenkin, että niinkin monta kesää sai elää ja tehdä varmaan monta poikuettakin eikä ollut mikään ihan nuori lintu.


Kuva kirjasta Jussi Seppä: Lintujen äänet (Wsoy, 1951). Kirja on todella sympaattinen. Siinä on ilmeikkääästi kuvattu lintuja ja niiden lauluja nuottejakin apuna käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti