lauantai 23. toukokuuta 2009

Kasvioppia

Olen surkea kasvintuntija. Kymmenisen vuotta sitten miehen kanssa opettelimme retkeilykasvion avulla tunnistamaan kasveja ja opinkin niitä aika hyvin, mutta mitään ei kuitenkaan jäänyt mieleen. Kaikkein yleisimmät lajit, ne jotka tuntee jokainen, tunnistan, mutta yhä monen muun tavallisen kasvilajin nimet ovat painuneet unholaan. Esim. metsäkurjenpolven ja niittyleinikin nimet olin unohtanut kokonaan ja ne piti opetella uudestaan.

Niinpä en tietenkään tunnistanut sinistä pientä kukkaa, jonka keskimmäinen tyttö toi helatorstaina kotiin.

Varsin antiikisen vuodelta 1953 peräisin olevan värikuvakasvion avulla tulin siihen tulokseen, että kyseessä voisi olla nurmitädyke tai jokin muu tädyke. Tai sitten ei, nurmitädykkeessä on yksittäisiä kukkia, tässä on useampi samassa nipussa. Lehdet ovat piparkakkureunaiset. Tämä on varmaan ihan tuikitavallinen laji, en vain keksi mikä se voisi olla.


Löysin samana päivänä myös itse kaksi keltaista kukkaa, samankorkuisia kuin tämä sininen kukka, noin kymmensenttisiä. Oikeanpuolimmainen on melko varmasti kevätlinnunsilmä, vasemmanpuoleisesta minulla ei ole mitään käsitystä mikä laji voisi olla kyseessä.

Taidan istuttaa ne kaikki johonkin ruukkuihin.

Päivitystä: Siskoni, joka tuntee kasvit, kertoi, että sinikukkainen kasvi on maahumala, sangen yleinen ja nopeakasvuinen peittokasvi. Myös amppelikukaksi maahumala sopii, taidanpa kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti